Nagels en nagelriemen

De mens heeft nagels ter bescherming van de vingertoppen en van oudsher als gereedschap.
Tegenwoordig hebben we dat gereedschap niet meer nodig natuurlijk en de beschermende functie zal maar een enkeling zo ervaren.
Merendeels worden nagels tegenwoordig als lichaamsversiering gebruikt.

Anatomie/Chemie van de nagel

Een nagel bestaat uit verschillende delen….tjonge… dat wisten jullie vast nog niet :D

 

Nagelopbouw

De Nagelplaat

De nagelplaat is het meest zichtbare gedeelte van de nagel, en deze bestaat uit 3 delen:

 1. Hoornlaag (ook wel schubbenlaag genoemd) is de bovenste laag. Als deze uitdroogt, krijg je splijtende nagels.
 2. Keratinelaag (ook wel sponslaag genoemd) is het gedeelte dat voedingstoffen opneemt, deze houdt vocht en vetten vast.
 3. Epitheellaag (de onderste laag) is het gedeelte waarmee je nagel vastzit aan de nagelwal. Deze zit aan de zijkant van de nagelplaat.

Het Balba

is het witte randje dat je ziet als je je nagels laat groeien, dit komt los van de huid.

De Lunula

is het halve maantje dat je ziet aan de stam van je nagels, dat is een gedeelte dat hoort bij het stuk nagel dat onder je huid verborgen zit, dit stuk is het levende gedeelte van je nagel. Bij veel mensen is dit stukje vrijwel onzichtbaar. Maak je dus geen zorgen als je geen half maantje ziet, er is niets mis met je nagels.

De Nagelriemen

is het gedeelte van de huid dat aansluit op je nagels.

Bestanddelen/Samenstelling

Nagels zijn, net als haar, eigenlijk dood, tenminste, het gedeelte dat uitgroeit is dood weefsel. Een nagel bestaat grotendeels uit harde Keratine en bevat ook kleine hoeveelheden Calcium, IJzer en Zink.

Kracht en Vorm

De vorm en kracht/sterkte van onze nagels wordt bepaald door de maat (lengte en dikte) en vorm van de Nagelmatrix (het gedeelte dat onder de huid zit, aan het eind van het halve maantje). De kracht en vorm van onze nagels zijn deel genetisch bepaald. Je krijgt dat van je ouders mee.
Laat je dus vooral niet vertellen dat je met een bepaald middel de kracht, flexibiliteit en dikte van je nagels rigoureus kunt veranderen. Verbeteren kan altijd, maar je bent geboren met een bepaald soort nagels en aan die factor kan je niets veranderen, wat reclame slogans ook beloven.

Groei

Nagels groeien gemiddeld 3mm per maand zo lang het nagelbed onbeschadigd is. Teennagels groeien 1.2 tot 1.4mm per maand, veel langzamer dus.
De groei van onze nagels wordt beïnvloed door het weer en de seizoenen; ze groeien harder bij hogere temperaturen en de groei stagneert als het kouder is. Leeftijd is ook van invloed op de groei, bij jonge mensen groeien nagels sneller.
Ook de manier waarop de nagels worden gebruikt is van invloed, zo maakt dat typen (toetsenbord) de groei kan activeren. En de nagels van onze dominante hand groeien ook sneller.

Gevaren/Boosdoeners

2 van de grotere boosdoeners voor onze nagels zijn blootstelling aan water en hoe we onze nagels gebruiken.

Water

kan zowel een “blessing” als een “boosdoener” zijn.
Nagels die een tekort aan vocht hebben, worden droog en brokkelig (splijtende nagels).  Een teveel aan water maakt ze doorzichtig en te flexibel. Dat komt omdat nagels het vermogen hebben om zowel vocht op te nemen als kwijt te raken.

Voorkom dus dat je teveel met je handen in het water zit, of als het dan toch moet, gebruik handschoenen. Veel van de schoonmaakmiddelen van tegenwoordig zijn ook erg slecht voor onze nagels, ze bevatten weekmakers en drogen onze nagels uit.

Je nagels zijn geen gereedschap

Ook al zijn ze ooit “bedacht” om ook als gereedschap te worden gebruikt, onze nagels slijten en beschadigen er wel door. Niet teveel schroeven ermee losdraaien dus!

Als aanvulling geldt, nagelbijten is een grote oorzaak van zwakke en beschadigde nagels. Niet doen dus!
Kunstnagels, acryl/gel, zijn ook slecht voor je nagels. Wat overigens nauwelijks iemand ervan weerhoudt ze toch te laten zetten.

Fabel

Heb je wel eens witte puntjes of vlekjes op je nagels?
Ik wel. Vroeger werd mij altijd verteld dat dit duidt op een gebrek aan Calcium. Vooral veel melk drinken en calcium supplementen slikken. Maar dat gaat je niet helpen, want dat is dus niet waar!
De witte vlekjes op je nagels zijn eigenlijk kleine wondjes. Deze worden veroorzaakt doordat je je wel eens stoot, ergens tegenaan slaat, vaak ongemerkt. Het zijn dus beschadigingen van je nagel, die zich uiten in de vorm van witte vlekjes. De witte witte puntjes/vlekjes groeien vanzelf uit je nagel.

Nagels

Wat hebben je nagels nodig

Je nagels bestaan voor een groot gedeelte uit Phospholipiden. Deze zijn semi-permeabel, kunnen dus water doorlaten of verliezen. Door het gebruik van schoonmaakmiddelen zoals bleek, ammonia en afwasmiddel worden deze Phospholipiden verwijderd uit je nagels waardoor de nagels niet meer zo goed vocht kunnen vasthouden. Ze drogen dan uiteindelijk uit wat resulteert in snel brekende en schilferende/bladerende nagels.

Om je aandacht te houden zal ik je niet verder vermoeien met technische praat.
Wat ik je wel nog even wil meegeven zijn 2 namen van stoffen die grote bronnen zijn van Phospholipiden, te weten Lecitine en Lanoline.

 • Lecithine wordt voornamelijk gewonnen uit Sojabonen en Eiwitten. Maar wordt ook gevonden in planten en dieren. Het bevat 60-70% Phospholipiden.  Voor je nagels is Lecithine geweldig omdat het Phospholipiden teruggeeft aan de nagels, zelfs bij lage concentraties. Daarbij verzacht Lecithine verzacht de huid en zorgt voor terugvetting van de huid.
 • Lanoline wordt geëxtraheerd uit schapenwol. Het is letterlijk “wolvet” en zo wordt het ook meestal genoemd. Het bestaat uit 138 soorten verzadigde vetzuren en 32 soorten onverzadigde vetzuren, cholesterol, lanesterol en agnesterol die zeer vochtinbrengend en ontstekingsremmend zijn.
  Lanoline wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in nagellakremovers vanwege de vochtinbrengende en waterafstotende eigenschappen. Het brengt dus vocht in en zorgt er tevens voor dat je nagels minder vocht kwijt kunnen raken. Het maakt ook dat verzorgingsmiddelen die Lanoline bevatten waterproof zijn zodat ze  nog werkzaam blijven ook na het wassen van je handen. Sommige mensen zijn allergisch voor Lanoline/Wolvet. Vroeger kwam dat merendeels vanwege de schoonmaakmiddelen die nog achterbleven als de Lanonline gezuiverd werd. Gelukkig zijn die processen tegenwoordig allemaal veel beter waardoor dit soort allergieën nauwelijks nog voorkomen. Er zijn echter nog wel mensen allergisch omdat ze simpelwag niet tegen de Wolalcohol kunnen die in wolvet zit.  Echter, Lanoline wordt tegenwoordig steeds meer vervangen door gemodificeerde varianten die minder allergeen zijn.

De Praktijk

Pas op met water, gebruik zoveel mogelijk handschoenen als je gaat schoonmaken. Verzorg je nagels regelmatig met een voedende, liefst waterafstotende, balm. Een kuurtje voor je handen en nagels zal ze laten juichen. Lekker dik insmeren met je favoriete crème/balm, katoenen handschoentjes aan en gaan slapen zodat alles de hele nacht zijn magische werk kan doen. Bijt geen nagels, ja dat is voor sommige mensen erg moeilijk. Probeer geen velletjes te bijten. En als je kunstnagels hebt, doe vooral heel erg voorzichtig als je ze eraf haalt, of laat halen.

Ik hoop dat ik je aandacht heb kunnen behouden en dit artikel iets toevoegt aan je al aanwezige kennis over je nagels en nagelriemen.
Heb je aanvullende tips of vragen? Schroom vooral niet een reactie achter te laten.

Tot zover, groetjes en tot snel,
Caroline @ Lacquester HQ

5 thoughts on “Nagels en nagelriemen

 1. Fijn artikel! Misschien is het nog leuk een artikel te maken met jouw favorieten qua hand- en nagelverzorging? Ben ik wel benieuwd naar :)

 2. Super leuk en leerzaam artikel. Ben ook wel heel benieuwd naar jou hand en nagelverzorging. Ik volg je nu een poosje op instagram maar heb nu pas door dat je blogt (en niet eens blond ha ha ha). Ben heel benieuwd naar de rest van je artikelen, ga snel lezen.

 3. Hallo,
  ik heb een vraagje: bij mijn vriend lijkt het in de familie te zitten dat na verloop van tijd de nagelriemen helemaal verdwijnen. Zijn vader heeft helemaal geen meer, en daardoor moet hij vaak met zijn handen in de soda om infecties te voorkomen. Bij mijn vriend begint dit nu ook een beetje, en ik vraag me af dit vaker voorkomt, en of je er iets tegen kunt doen. Weet jij misschien wat kan helpen tegen beschadigde (of helemaal verdwenen) nagelriemen?
  groetjes

  1. Hoi Anne,
   Wat een nare zaak zeg, lijkt me heel erg pijnlijk en onhandig. Heb er zelf ook nog niet eerder van gehoord.
   Ik ben geen dokter helaas, en dit lijkt me echt iets wat genetisch bepaald is en een aandoening is die niet met smeerseltjes verholpen kan worden. Zolang ze beschadigd zijn is smeren om ze te verzorgen en soepel te houden en goed schoonhouden wel een oplossing maar als ze weg zijn is dat geen optie. Ik zou ermee naar de dokter gaan. Ik hoop dat je er een oplossing voor vindt.

Comments are closed.